Hasardspels historia

Ordet hasard ska komma från franskan och betyda ?ett sorts tärningsspel? eller ?ett sorts tärningskast.? Hasardspel däremot är inte enbart tärningsspel, det är vad spel om pengar kallas som baseras på slumpen. Några spel som är hasardspel är till exempel bingo, lotterier, kortspel och såklart tärningsspel. Många av dessa spel går att hitta på marknader eller barer, men framförallt så finns dessa spel på kasinos.

Urgamla hasardspel
Hasardspel har funnits väldigt länge och forskare har haft svårt att poängtera ut en specifik början för detta fenomen. Tärningar från 2000 f.kr har hittats i gravar från Ur. Även gravar från folkvandringstiden har haft tärningar begravda tillsammans med kvarlevorna. Antikens Grekland har även använt sig av tärningar. Däremot tros det att tärningarna inte användes för att spela med. Istället användes dessa tärningar till att kommunicera med gudarna. Därför begravdes de ner med människorna när de dog för att underlätta deras väg till där gudarna var. Slumpen var inget man visste om på den tiden, hur tärningarna landade styrdes av gudarna. Det var vanligt att man ställde frågor som tärningarna sedan fick besvara. Frågorna kunde handla om allt från hur skörden skulle bli, om någon skulle överleva en jakt till hur många som skulle dö under en kall vinter eller extra varm sommar. Inte förrän under det senare 1900-talet började man inse att det var slumpen som avgjorde hur tärningarna landade och inte Gud.

Kortspel uppkom under 1300-talet då den första kortleken skapades. Och det är en fransk-engelsk kortlek vi idag använder som innehåller 52 kort uppdelade i fyra färger.

Hasardspel och religion
Förr hade både katolska och judiska traditioner dagar tillägnade hasardspel, däremot växte sig religioner snabbt främmande till hasardspel ? eller åtminstone sa sig vara det. Hasardspel sågs inte som något Gud hade att göra med det var många som istället sa att det var Djävulen som hade en hand i spelandet då det ansågs vara girigt att vilja vinna pengar på det sättet istället för att arbeta sig till sin lön.

Förutom religionerna så finns det även vissa länder som förbjuder hasardspel, däremot är det vanligast att man reglerar det. Både Sverige och Amerika förbjöd hasardspel men insåg snabbat att det inte var någon idé då hasardspelandet fortsatt men i de ljusskyggare delarna av landet. Båda länderna legaliserade hasardspel igen men denna gången höll det reglerat för att skydda spelarna och de som höll i spelandet.