Hur fungerar odds?

Älskar du spel och vill lära dig mer om odds? Det kan nämligen vara en bra idé att känna till grunderna kring odds om du nu planerar att spela med dem. Odds betyder ungefär ”avstånd mellan vinst och insats”. Men vad finns det för olika typer av odds och i vilka spel spelar odds en betydande roll? Det finns faktiskt olika taktiker du kan använda för att vinna storvinsten.

Höga odds

Man brukar skilja på höga och låga odds. Med höga odds har du chansen att vinna stora vinster, men å andra sidan är sannolikheten att du vinner på höga odds lägre. Exempel på ett spel där du kan spela med höga odds, är vadslagning. Vadslagning innebär kort och gott att du satsar pengar på att en viss händelse ska inträffa. Ju mer osannolik händelsen är, desto högre är oddsen. Om ett av världens bästa fotbollslag skulle spela en match mot ett amatörlag skulle oddsen vara höga om du väljer att satsa på amatörlaget. Det innebär med andra ord att om nu amatörlaget nu mot förmodan skulle vinna, så kan du vinna summan du satsat tillbaka och mycket mer därtill.

Om du vill spela med höga odds inom vadslagning kan det vara en bra idé att satsa mer exakt: Istället för att satsa på att ett visst lag ska vinna mot ett annat, kan du satsa på att laget i fråga ska vinna med exakt 4-0. Genom detta kan du vinna riktigt saftiga summor. En idé kan vara att satsa mindre summor på riktigt galna händelser. Om detta nu mot förmodan skulle inträffa kan du vinna en hel del och om inte- då har du inte förlorat så mycket. Eftersom chansen att du vinner är mindre än om du spelar med låga odds är det viktigt att du anpassar ditt spel efter din ekonomi.

Låga odds

Är du en person som föredrar säkerhet framför spänning när du spelar? I så fall kan det passa bättre att spela med låga odds för dig. Låga odds innebär att chansen att du vinner är relativt hög. Ett spel där odds har en betydande roll är roulette. Roulette är går ut på att du satsar pengar på att en kula ska hamna i ett visst fack. Det finns totalt 37 fack, med en nolla och tal mellan 0 till 36 i svart och rött. Fördelen med roulette är att du själv kan välja om du vill spela med höga eller låga odds. Vill du spela med låga odds kan du välja att satsa på att kulan ska hamna i till exempel ett fack med ett lågt eller högt tal. Ett annat alternativ med låga odds är att satsa pengar på att kulan ska hamna i antingen ett svart eller rött fack. Oddsen i detta fall är 1,06, vilket innebär att om du satsar 1000 kronor får du 60 kronor om du vinner. Satsar du å andra sidan på 10 000 kronor vinner du 600 kronor.

Det kan vara bra att känna till grunderna med odds om du gillar att spela och oavsett om du föredrar att spela med höga eller låga odds kan du vinna mycket pengar med lite tur och en del skicklighet och intuition.