Tia lotter

Penninglotter, trisslotter och bingolotto är exempel på några relativ dyra lotter. Lotter, som säljs av föreningar och organisationer på tillställningar som marknader och mässor, brukar som regel vara mycket billigare. Kanske var det av den anledningen som tia- lotten blev en tämligen stor succé när den kom. Man får tre tia- lotter för samma pris som en trisslott. Tia-lotten kostar således tio kronor, varav namnet. Visserligen ligger inte toppvinsterna i samma liga som de tidigare nämnda lotterna men även mindre vinster är goda vinster. Lotten finns dessutom i några olika varianter som vi berättar om nedan. Med tanke på vad som erbjuds för en väldigt billig peng är tia-lotten mycket prisvärd.

Stjärnvinsten

Det är en lott med en femuddig stjärna som symbol och därunder ligger spelfälten som skrapas fram. Tre lika belopp betyder vinst. Med tre 100 kronor vinner spelaren således 100 kronor. Skulle dessutom beloppen ha små stjärnor vinner man alla belopp på lotten adderat. Som om inte detta vore nog har man krona eller klave- chansen. Med denna kan vinsten dubbleras.

Kalasvinsten

Den riktar in sig på födelsedagar. Förutom de sedvanliga vinstmöjligheterna kan man vinna 10 000 kronor på sin födelsedag från fem och ända upp till tio år. Spelaren som skrapat fram detta får delta i radio där en lott bestämmer om vinsten ska delas ut i fem, sex, sju, åtta, nio eller tio år. Vanliga vinster i Kalasvinsten är som mest 250 000 kronor.

Tre i rad

Det är lotten som är ett luffarschack. Av de framskrapade nio rutorna skall ringarna ligga på någon vågrät eller lodrät rad, eller från hörn till hörn. Vinstbeloppet finns i en separat ruta.

17 eller mer

Det är den matematiska lotten där ditt räknesnille komma väl till pass. Siffrorna i de skrapade rutornas skall adderas och om summan är sjutton eller mer är det vinst. Vilken summa pengar som utbetalas för vinsten står i en särskild ruta.

Mitt i mellan

Den innebär att den egna siffran skall ligga mitt emellan två andra. Om ditt nummer hamnar mellan det låga numret och det höga numret ger det vinst.

Prisvärt

Tia-lotten kan köpas hos Svenska Spels spelbutiker och ombud. Förr fanns den även på nätet men där är den inte tillgänglig längre. Fördelen är som sagt att lotten inte kostar mycket och att den ändå kan ge en vinst på en kvarts miljon. Det finns självklart lotter med högre vinster men då är inköpspriset högre. Spelaren får helt enkelt väga insats mot vinstbeloppet och oddsen för detta.

Tian är ett ganska snabbt lotteri oavsett vilken lott man väljer. Men de lotterna, ur Svenska Spels sortiment, som tar lite längre tid kostar som sagt mer. Dessa är bland annat skrapbingo, skrappyramid och skrapkryss.En annan stor fördel med tia-lotten är att vinstchanserna är många även om de är något lägre. Enligt statistiken är det vinstchans på var tredje lott.

Nutidens skraplott

Skraplotten utvecklades manuellt men 1974 började dessa datorgenereras. Det var ett företag i USA, Scientific Games Corporation, som skapade denna. Skraplotten är täckt av ett material som inte går att se igenom men ändå är tunt nog för att det lätt ska kunna skrapas av med ett litet plastredskap eller till och med en nagel.