Spelberoende

Att spela hasardspel är underhållande och spännande. Idag spelar nästintill varje svensk hasardspel någon gång under sina liv. Många spelar mycket hasardspel och flera spelar varje dag, andra någon gång på helgen och vissa en gång om året. Däremot spelar det ingen roll hur mycket hasardspel man spelar till en början, det är aldrig säkert hur mycket man behöver spela förrän man faller offer för spelberoende. Det är lättare idag att bli spelberoende än det någonsin har varit, dock så har inte spelberoendet ökat däremot blir fler utsatta för det. Sverige har som tur ett bra program för de som blivit spelberoende.

Tecken på spelberoende
Det kan vara svårt att själv upptäcka när man är spelberoende. Det är lätt att avfärda det som ett intresse eller en investering när vänner eller familj påpekar att man spelar lite för mycket. Oftast är det just andra som märker när en person har blivit lite för intresserad av spel. Några tecken på att ett intresse eller investering blivit mer viktigt än resten av livet är att den spelberoende undviker att diskutera ett beroende och att spelandet går före allt annat. En person som är spelberoende spelar hellre än är social med familj och vänner, om personen är med sin familj och vänner så pratar hen enbart om spel eller fortsätter att spela på mobilen eller andra enheter. Spel går även före sina vänners aktiviteter och även familjeträffar. Om personen förlorar sömn, glömmer att äta och börjar få andra fysiska men på grund av spelandet är det möjligt att ett spelberoende är inblandat.

Upplys och hitta hjälp
Det är oftast svårt att upplysa den spelberoende om dess spelberoende. Många nekar det och andra vet om det men ser sig inte i ett liv utan spel. Som tur är så finns det bra hjälp att få i Sverige om man är spelberoende. De flesta med spelberoende tror att de måste sluta spela helt för att bli av med sitt spelberoende men det stämmer inte. Efter att man blivit behandlad för sitt spelberoende kan man återgå till spelandet. Däremot är man mer medveten om sitt spelande efter att man fått hjälp och kan spela mer ansvarsfullt. Spelberoende tar kontrollen från människan, istället blir människan kontrollerad av spel. Efter att man fått hjälp har man åter kontrollen över sitt spelande och kan leva ett hälsosamt liv tillsammans med vänner och familj samtidigt som man kan spela sitt favoritspel.